Werk voor 65-plussers: een kort overzicht

Werk voor 65-plussers

Werk voor 65-plussers: een kort overzicht

Tegenwoordig lijken de meeste mensen niet meer te stoppen met werken als ze 65 jaar oud worden. We zien steeds vaker dat 65-plussers aan het werk blijven en hun carrière voortzetten. Maar wat betekent dit voor hen? Voor veel ouderen is het een geweldige manier om actief te blijven en hun pensioen aan te vullen met extra inkomsten, maar er zijn ook andere voordelen zoals het verbeteren van cognitieve vaardigheden en sociale contacten. In deze blogpost behandel ik een aantal redenen waarom 65 plus werk zo populair is.

Verbeterde geestelijke gezondheid

Eén van de grootste voordelen van doorwerken na je 65e is de verbeterde geestelijke gezondheid die hiermee gepaard gaat. Studies hebben aangetoond dat doorwerken na je 65e kan helpen bij het verminderen van stress, depressie en angst. Door in een omgeving te blijven die uitdagend en stimulerend is, kunnen oudere mensen hun mentale scherpte behouden of zelfs verbeteren. Het hebben van een baan kan ook helpen bij het versnellen van herstellende processen na operaties of ziektes, omdat werken je bezighoudt in plaats van dat je thuis op bed ligt.

Sociale contactmogelijkheden

Werken biedt ook eenvoudige socialisatie mogelijkheden voor personen die in de buurt wonende familieleden of vriendinnen misschien niet om zo af en toe mee te spreken. Doorwerken na je pensioen kan je helpen bij het onderhouden van sociale contactmomenten, waardoor je minder kans loopt op isolement of eenzaamheid. Uitdaging en leren: Als men al zo lang als mogelijk actief blijft, zal men meer kansen krijgen om uitdaging te vinden in wat men doet. Dit gaat samen met leren; denk hierbij aan nieuwe vaardigheden leren – technologisch of anderszins – maar ook nieuwe manieren leren om problemen op te lossen enzovoort. Dit soort dingen stimuleert je hersenactiviteit, waardoor ze sterker worden en flexibel blijven.

Deel dit artikel